ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Η «πορτοκαλί» Αθήνα...μοιάζει με τον πλανήτη Άρη

Προσοχή εφιστούν οι γιατροί για την αφρικανική σκόνη μέχρι να καθαρίσει ο ουρανός.

Μαρία Καραμάνου

Απόκοσμες εικόνες λόγω της αφρικανικής σκόνης, την οποία ισχυροί ανέμοι κατηύθυναν προς πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, με περιοχές να συνεχίζουν να βιώνουν ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ προβλέπονται και λασποβροχές, κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Το φαινόμενο αυτό, που έχει ονομαστεί «Minerva red», αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, προτού αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.

Πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Κρήτη και η Καλαμάτα εξακολουθούν να επηρεάζονται, με το κόκκινο πέπλο που είχε καλύψει προηγουμένως τον ουρανό να έχει υποχωρήσει, αλλά με τις συγκεντρώσεις σκόνης να παραμένουν υψηλές. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική και η ορατότητα μειωμένη σε αρκετές περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλές τιμές για την εποχή, φτάνοντας τους 32 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Το Υπουργείο Υγείας συστήνει την κλείσιμο των πορτών, μπαλκονόπορτων και παραθύρων για να μειώσει την είσοδο της σκόνης στα σπίτια. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το σύστημα πρόγνωσης DUST/METEO προβλέπει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Τετάρτη 24/04. Επίσης, η Κρήτη έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτή τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Είναι ένα από τα χειρότερα τέτοια επεισόδια που έχουν πλήξει την Ελλάδα από το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Ελλάδα είχε ήδη χτυπηθεί από παρόμοια σύννεφα στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου, τα οποία κάλυψαν επίσης περιοχές της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας.

Η Σαχάρα απελευθερώνει 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ορυκτής σκόνης ετησίως και το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης κατεβαίνει γρήγορα, αλλά μερικά από τα μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις, μερικές φορές φτάνοντας στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος συνέκρινε τη θέα από έναν μετεωρολογικό σταθμό στον πλανήτη Άρη με την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα. 

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 23 Απριλίου ότι συνολικά 25 πυρκαγιές ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Η Ελλάδα υφίσταται καταστροφικές και συχνά θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι και πέρυσι η χώρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η επίμονη ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης έχουν εγείρει φόβους για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους πυροσβέστες τους επόμενους μήνες.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση